Faalangsttraining

Faalangst komt vaak voor bij kinderen. Veel kinderen hebben er last van, op school, met presenteren of bij sporten. Er wordt veel van kinderen gevraagd, niet gek dat faalangst bij kinderen veel voorkomt. Wat zijn kenmerken van faalangst? En wat kan je doen om je kind te helpen en de faalangst te verminderen?

Kenmerken van faalangst

Alle kinderen zijn anders en er zijn dan ook veel verschillende soorten signalen voor faalangst. Vaak komen lichamelijke signalen voor, zoals zweethanden, een rood hoofd krijgen, vlekken in nek, veel naar de wc moeten, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn, misselijk zijn, diarree of overgeven.
Naast deze lichamelijke reacties, zijn er ook gedragsmatige reacties. Sommige kinderen worden druk, gaan chaotisch te werk, gaan lachen, overdreven doen, de clown uithangen. Terwijl andere kinderen juist verlegen worden, blokkeren, niks durven te vragen, concentratieproblemen krijgen of een black-out. Een veel voorkomend signaal is ook de gevreesde situatie uit de weg gaan. Dus niet meer naar school willen of van een clubje af willen. Of subtiel proberen onder een spreekbeurt uit te komen. Door moeilijke situaties uit de weg te gaan wil een kind gevoelens van angst vermijden.

Bij faalangst hebben kinderen veel negatieve gedachten over zichzelf. Negatieve uitspraken over zichzelf kunnen ook een signaal van faalangst zijn. Uitspraken zoals: ‘Het zal me toch niet lukken’ of ‘Ik kan dat niet’ of ‘Ik ben heel slecht in….’ of ‘Doe jij dat maar… ik kan het niet’.

Wat kun je doen?

Ten eerste is het als ouder belangrijk om de faalangst te herkennen. Kinderen schamen zich vaak, maak het bespreekbaar en laat ze merken dat je je kind wilt helpen. Als je kind faalangst heeft kun je nadenken of er iets is wat jij als ouder kan veranderen. Probeer thuis een veilige omgeving te bieden en werk aan het vertrouwen tussen jou en je kind. Bedenk of jouw verwachtingen van je kind meespelen. Laat je verwachtingen aansluiten bij de leeftijd en mogelijkheden van jouw kind.

Let op je reacties op gedrag en prestaties van je kind. Focus op het proces in plaats van op het resultaat. Hiermee wordt bedoeld dat je de inspanning van je kind waardeert in plaats van het resultaat. Dus zeg in plaats van: “Wow wat goed dat je een 8 hebt gehaald” -> “Wow, je hebt echt goed je best gedaan!”. Sommige complimenten kunnen namelijk juist faalangst oproepen. Let dus op de soort complimenten die je geeft.

Meer hulp nodig?

Maak geheel vrijblijvend een afspraak om te bespreken hoe we de faalangst training kunnen inzetten.


De kosten voor deze training vind je onder Tarieven of meld je direct aan.